Yoga og helse

Yoga-relaterte skader

Yoga kan føre til skader. Det er lett å glemme, fordi yoga ses på som en lavintensitets aktivitet. Men uvørne lærere og store egoer hos elevene (les: meg) så kan skader oppstå i yoga også. Spesielt nå som så mange prøver yoga, og tror det er helt ufarlig.

Gjennom mange år har jeg slitt med en aldri så liten yogaskade – et ømt hamstringfeste akkurat der hvor baksiden av låret går over til setet. For mitt vedkommende skyldtes skaden en uforsiktig lærer som justerte posisjonen min. Jeg sto og balanserte på ett ben, med det andre benet strakt ut foran meg. Så kom den indiske yogalæreren og løftet hælen på det svevende benet mitt en 30-40 cm høyere opp. Svosj. Og så var det gjort.

Siden har skaden «vandret» rundt i venstre lår og kne, antakelig som følge av at andre muskler kompenserer for tapt arbeid fra den skadede muskelen. Nå sist, i juni, slo jeg opp skaden igjen.

Nå var det egoet mitt som kom i veien. Jeg ville så gjerne ned i spagaten, og det gikk jo fint i går! Og nå, 7 måneder senere, gjør det fortsatt vondt. Lyder det kjent?

Vær bevisst og lytt innover

Jeg er ikke alene om å oppleve at yoga, som alt annet, må utføres med bevisst tilstedeværelse og i passe intensivitet. For ingen av oss er like, og ingen dager er like. Nå har en gruppe forskere sett på hva slags yoga-relaterte skader som kommer på legevakten.

Forskerne så på data fra 2009 til 2016 i Victoria, Australia. De fant 118 yoga-relaterte skadesaker. Det var en signifikant økning med 357% fra juli 2009 til juni 2016. De fleste tilfellene var kvinner (81%) og mellom 20-39 år gamle (58%).

De vanligste skadene var knokler ut av ledd og forstuinger, etterfulgt av brister og skade på muskel/sene (som min skade…). Forskerne konkluderer med at slike skader finnes, og at yoga tjenesteleverandører må gjøre sitt for å minimere risikoen for skader.

I mine klasser vil du derfor aldri møte fordypende, brå eller harde justeringer. Klok av skade!

Her er hele artikkelen: https://doi.org/10.1080/00913847.2020.1717395

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lappeteppet
  13. februar 2020 at 09:21

  Du er nok en dyktig lærer!

  • Reply
   bakingyogi
   13. februar 2020 at 10:22

   Håper du kan bli med i en klasse en fang 🙂

 • Reply
  Marthe
  26. oktober 2020 at 14:36

  Hei Gunn Helene!

  Tusen takk for at du deler så raust og varmt på bloggen din. Den hjelper meg masse i mitt yrke som yogalærer. Takk!

  Jeg har dessverre også pådratt meg «yoga but», og sliter med den samme skaden som deg. Så ergerlig, hemmende og frustrerende. Den har vært kraftig tilstede i trekvart år. Har du erfart noe som hjelper?

  Ønsker deg en god høst, forhåpentligvis skadefri.

  Varm klem fra Marthe

  • Reply
   bakingyogi
   26. oktober 2020 at 14:46

   Hei Marthe, og takk for hyggelig melding! Jeg har nå endelig, over ett år etter den nyeste skaden i hamstringfestet, blitt 98 % bra igjen. Det jeg har gjort, er å lytte. Ved den minste antydning til ubehag, så har jeg ikke presset – i noen stillinger. Ikke i trikonasana, ikke i uttanasana, ikke i prasarita padottanasana (eller sittende/liggende versjoner av disse). Jeg bare måtte akseptere at det stoppet opp. Og det har gitt resultater – nå er det som sagt veldig bra. Bare på ett år denne gang, ikke 10, som forrige… Har også hatt nytte av å lese her: https://yogamedicine.com/upper-hamstring-tendinopathy/ Ha en deilig høst, du også, og lykke til med reparasjon!

  Leave a Reply