Yoga og helse

Yoga: Stress ned med barnets posisjon

Kvinne i Balasana eller Barnets posisjon yogaposisjon utendørs på gressplen

Når pustet du helt ned i nyrene sist? For oss travle mennesker kan det virke merkelig å skulle ofre nyrene en tanke, spesielt når vi er stresset. Men i følge tradisjonell kinesisk medisin er nyrene selve hovedsetet for livsenergien vår. I barnets posisjon får du ro og mulighet til å fylle på ny energi. Og det beste er: posisjonen er superenkel!

Barnets posisjon heter balasana på sanskrit. Dette er en foroverbøy av den mest innadvendte sorten. Du ligger på kne, med hodet i bakken. Under får du en mer fullstendig beskrivelse av hvordan du kommer deg inn i, og ut av, stillingen. Men hvorfor skal vi i det hele tatt gjøre en så lite spektakulær positur?


Helseeffekter av barnets posisjon

Idet du lar deg synke inn i barnets posisjon, kan du sende pusten din bevisst inn i baksiden av ryggen, til nyreområdet. For hvert dype innpust du tar, kan du kjenne en etterlengtet bredde og fylde over nyrene og korsryggen. Og for hvert utpust kan du hvile hodet tyngre, mer avslappet, ned i underlaget.

Det å ha det tredje øyet eller pannen hvilende, støttet, på gulvet eller det du måtte trenge for å unnehvile hodet, sender signaler til det parasympatiske nervesystemet om at vi trygt kan slappe av. Dette roer ned produksjonen av stresshormoner.

Den samme effekten på vagusnerven får du også idet du roer ned pusten din og kanskje til og med lar utpusten være litt lenger enn innpusten. Dette hjelper mot stress og fatigue.

Mentalt kan barnets posisjon være god trening – på å ta en pause. Vi er så vant til at alt skal gå fort og ha et tydelig mål. Det å stoppe opp i en unnselig positur som barnet, er en påminnelse om viktigheten av å ta små pauser i hverdagen.

Rent mekanisk får du strukket muskler og bindevev over hoftene, lårene og anklene. Og om du har vondt i ryggen eller nakken, kan dette få roe seg om du legger en stor pute under overkroppen og hodet i posisjonen, så hele kroppen kan hvile.

For alle som sitter mye – på jobb, foran pc, i bil etc, blir vi etter hvert korte og stive i korsryggen, med påfølgende vondt opp i nakken og ned i knærne. Barnets posisjon hjelper deg til å forlenge de stive områdene.

Slik gjør du:
 1. Sitt på kne på gulvet. La storetærene være samlet og spre knærne litt mer enn hoftebreddes avstand.
 2. Pust dypt ut og la overkroppen synke ned mellom lårene. Tenk bredde over korsryggen, og tenk lengde fra halebenet helt opp til der nakken går over i hodeskallen.
 3. Hvil pannen i gulvet. La gjerne området mellom øyebrynene (det tredje øye) hvile i bakken, eller eventuelt hårfestet øverst i pannen. Begge deler gir ro og hvile. Om du ikke når ned i gulvet på en behagelig måte – bygg opp under pannen med en tykk bok, en pute, eller fold armene dine og hvil pannen på armene.
 4. Om du ikke støtter hendene under pannen, er det nå på tide å plassere dem. Du kan enten strekke dem mykt fremover med håndflatene ned, for enda mer lengdefølelse i kroppen. Eller du kan legge armene ned langs kroppen så hendene ender opp i nærheten av føttene, med håndflatene opp. Trekk da albuene såpass ut til siden at armene får hvile. Uansett armposisjon: Mykne i skuldre og nakke, så du er helt avspent.
 5. Nå er du i barnets posisjon. For hvert rolige, dype innpust kan du tenke ørlite mer lengde fra haleben til isse. For hvert rolige, enda lengre utpust kan du mykne hele overkroppen ned mot underlaget. Slapp av inne i hoftene, så godt du kan.
 6. Barnets posisjon er en hvilestilling. Du bør bli i mist 30 sekunder for å gi kroppen mulighet til å slappe av. Men ideelt sett bør du være i stillingen i 4-5 minutter for å få den avstressende virkningen i fulle drag.
 7. Kom ut av stillingen ved å strekke armene forover litt mer aktivt, og på innpust spaserer du hendene nærmere kroppen igjen mens du løfter overkroppen opp, til du sitter opprett. Bli sittende i noen pust før du endrer benstilling.
Tilpasninger
 • Hvis det er vondt å sitte på hælene, kan du legge en tepperull mellom lår og legger.
 • Om det er vondt på vristen som ligger mot gulvet, kan du legge et teppe under føttene.
 • Om du kjenner «ben mot ben» i hofteleddet, kan du forsøke å spre knærne enda mer.
 • Om du ønsker mer strekk over korsryggen, kan du samle knærne mer.

Du bør unngå denne stillingen dersom du er gravid eller har diaré, siden posisjonen trykker på mageregionen. Om du har kneskade, kan du gjøre posisjonen under veiledning fra en erfaren lærer.

Les mer om yoga og stress her: Med Hypotheses. 2012 May;78(5):571-9.

Her kan du lese om helseeffektene av å rotere ryggsøylen i yogaposisjoner!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lappeteppet/ Anja
  11. juni 2018 at 10:43

  Denne har jeg forsøkt og kan skrive under på at er herlig!

  • Reply
   bakingyogi
   11. juni 2018 at 11:20

   🙂 Det er den aller beste posisjonen å falle til ro i, og den er så deilig for korsryggen!

  Leave a Reply