Yoga og helse

Yoga ved KOLS

Mann silhuett sigarettrøyk kols

KOLS er et fellesnavn på en gruppe kroniske lungesykdommer som fem prosent av alle voksne i Norge sliter med. Sykdommen fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene. Nå viser ny forskning at yoga kan være fordelaktig for de som har KOLS.

KOLS står for kronisk obstruktiv lungesykdom og er en alvorlig lungesykdom som resulterer i varig nedsatt lungefunksjon. Årsaken til sykdommen kan være røyking, forurenset luft i arbeidsmiljøet, astma i barnealder og arvelig belastning.

Kronisk betyr at sykdommen aldri vil gå bort. Men yoga kan kanskje lette plagene for mange.

En internasjonal studie ledet av forskere fra Tyskland, Kina, Storbritannia og Australia ble publisert i juli 2019. Den heter «The risks and benefits of yoga for patients with chronic obstructive pulmonary disease: a systematic review and meta-analysis» og er publisert i tidsskriftet Clinical rehabilitation.

Er yoga trygt ved KOLS?

I studien ønsker forskerne å se på hvor virkningsfullt og sikkert det er å gjøre yoga for pasienter med KOLS, spesielt på områdene symptomer, livskvalitet og funksjon. Metoden de brukte, var å gjøre et styrt litteratursøk og gå gjennom 11 randomiserte studier som totalt inkluderte 586 KOLS-pasienter.

De fant at sammenliknet med kontrollgruppene som ikke gjorde yoga, hadde yogapraksis en god effekt på livskvalitet, på mosjonskapasitet og lungefunksjon.

Hva slags yoga?

Det finnes et utall former for yoga – fra de helt stillesittende (eller liggende) til de mest svette og harde.

Den formen for yoga som hjalp best ved KOLS, var pranayama eller pusteøvelser, heller enn yogastillinger. Og det var svært få rapporter om uheldige konsekvenser av yogaen.

Dermed konkluderte forskerne med at yoga, spesielt pusteteknikker, kan være et positivt innslag i behandlingen av lungesykdommen KOLS.

Nysgjerrig på pranayama? Les mer her!

Kilde: Clin Rehabil. 2019 Jul 29:269215519860551.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Karen Marie moland
  22. juli 2020 at 08:37

  Hei,
  Jeg har bronkiektasier, har kronisk innflammasjon og hyppige infeksjoner og har min lungelege anbefaler yoga. Har du noen tips eller kommentar til dette?

  • Reply
   bakingyogi
   22. juli 2020 at 09:11

   Hei! Jeg er enig med legen dun – yoga kan hjelpe, både på lungefunksjonen og betennelsesnivået i kroppen. I disse tider gjør du nok best i å ikke gå i fellesklasser. Jeg kan tilby privat yoga (online om du vil) med spesielt tilpassede øvelser for nettopp ditt behov. Om du er interessert, kan du sende en mail til Gunn.helene.arsky@gmail.com ❤️

  Leave a Reply