Yoga og helse

Yoga ved revmatiske lidelser

Om du sliter med revmatiske lidelser, føler du kanskje deg stiv og øm i kroppen. Da kan yoga hjelpe, viser forskning.

Yoga er en form for trening og bevegelse som kan gi betydelige helsefordeler for personer som lider av revmatiske lidelser, inkludert leddgikt, slitasjegikt og Bekhterevs sykdom.

Yoga består hovedsakelig av mange fysiske positurer og stillinger som er kombinert med pusteteknikker, dyp avslapning og meditasjon.

Når yogaen utføres riktig, kan du få bedre balanse, styrke og fleksibilitet samtidig som det forbedrer generell helse og livskvalitet. I tillegg til de fysiske fordelene, bedrer yoga humøret, demper angst og depresjonsnivåer og øker personens evne til å håndtere stress.

Revmatiske sykdommer rammer mange ulike organer, særlig muskel- og skjelettkonstruksjonene, og påvirker personens livskvalitet negativt. Å opprettholde et tilstrekkelig treningsnivå er viktig for å bevare og forbedre fysisk funksjon i tillegg til medisinsk behandling.

I behandlingsretningslinjene for mange revmatiske sykdommer er trening og fysioterapiteknikker fremhevet som den viktigste komponenten i ikke-medikamentell behandling. Yoga er en form for trening utenfor den vanlige praksisen. Men den har god effekt på ulike revmatiske sykdommer, og det kan skyldes flere mulige virkningsmekanismer.

Studier viser at yoga virker

En studie publisert i tidsskriftet Rheumatology viser at yoga kan forbedre fysisk funksjon og redusere smerter for personer med leddgikt. Studien viste også at yoga kan forbedre søvnmønstre og redusere følelser av depresjon og angst hos personer med leddgikt. En annen studie publisert i Journal of Rheumatology viser at yoga kan forbedre fysisk funksjon, redusere smerter og øke fleksibilitet hos personer med slitasjegikt.

Bekhterevs sykdom er en annen revmatisk lidelse som kan ha nytte av yoga. En studie publisert i tidsskriftet International Journal of Yoga Therapy fant at yoga kan forbedre bevegelighet og redusere smerte hos personer med Bekhterevs sykdom. Studien viste også at yoga kan øke livskvaliteten og redusere følelser av depresjon og angst.

Hvis du ikke har gjort yoga før, er det viktig å rådføre deg med legen din og også finne en kvalifisert yogalærer før du begynner. Gjennom regelmessig yogatrening og sunt kosthold, kan du oppleve mindre smerter og bedre fysisk funksjon og livskvalitet.

Fine yogaøvelser ved revmatiske lidelser

Når det gjelder yogaøvelser for deg med revmatisme, er det viktig å velge øvelser som ikke belaster leddene for mye. Her er noen eksempler på yogaøvelser som kan være gunstige for personer med revmatisme:

Pusteteknikker: Enkle pusteteknikker (pranayama) som dyp pusting og avslapning kan bidra til å redusere stress og forbedre søvnkvaliteten.

Yoga Nidra: Yoga Nidra er en dyp avslapningsteknikk som kan bidra til å redusere stress og øke avslapning.

Sittende eller liggende strekkøvelser: Øvelser som inkluderer tøyinger mens man sitter eller ligger ned, kan være en god måte å forbedre fleksibiliteten på uten å belaste leddene for mye. Dette gjør vi i yinyoga.

Solhilsen: Solhilsen, også yin solhilsen, kan være en god øvelse for personer med revmatisme hvis den utføres forsiktig og tilpasses individuelle behov.

Ryggvridninger: Disse øvelsene kan bidra til å forbedre bevegeligheten i ryggraden og lindre smerte i rygg, nakke og skuldre.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply