Yoga og helse

Yogalykke – høy på lykke etter klassen

Yinyoga yogaklasse med to yogaelever i restorativ hvilende sommerfugl yogastilling yogalykke

Idet yogaklassen er over, og elevene åpner øynene etter den siste meditasjonen, ser jeg yogalykke, eller yoga bliss. Det slår aldri feil – bevegelsene, stemningen og den rolige pusten skaper rom for en spesiell form for lykke. Hva er dette?

«Kan vi ikke bare rulle over på siden og sove her til i morgen?». Elever med slørete blikk, mykhet i stemmen og bevegelser som om de satt på havets bunn – slik er det etter hver yogaklasse i mitt lille studio. De har opplevd noe av det fineste jeg vet med yoga, nemlig følelsen etter at praksisen er over. Yoga bliss, eller lykksalighet etter yoga, er en helt faktisk og fysisk forandring i hjernen. Gjennom rolige, målrettede bevegelser og bevisst åndedrett gås det opp nye nervebaner i hjernen. Hjernen slipper ut signalstoffet serotonin, dette lykkestoffet som letter stress og angst og får hele kroppen til å gi slipp.

Det har vært gjort mange studier på hva som skjer i hjernen når man mediterer, og yoga (spesielt yinyoga) er en meditasjon i bevegelse, rett og slett. Etter en god yogaklasse er det nesten som med ammetåke, du glemmer ting, du syns verden ser nydelig ut, og du har lagt av deg alle samfunnets krav til hvordan du skal være.

Hva skjer i hjernen?

I følge en metastudie på hva slags effekt meditasjon egentlig har på hjernen, fant forskerne at hele åtte områder i hjernen lot seg påvirke.

Yoga og meditasjon skaler flere folder i de ytre lagene av hjernen (gyrifisering). Dette gjør det lettere å prosessere informasjonen og reduserer følsomheten for stress og angst. I tillegg påvirkes områder som er nøkkelen til:

  • meta-bevissthet (frontopolar cortex / BA 10)
  • eksteroceptiv og interceptiv kroppsbevissthet (sensoriske kortikoner og insula)
  • minnekonsolidering og gjenforening (hippocampus)
  • selv- og følelsesregulering (midt cingulate; orbitofrontal cortex)
  • intra- og interhemisfærisk kommunikasjon (superior langsgående fasciculus; corpus callosum)
Regelmessig yogalykke

En yogaklasse, og en mer regelmessig yogapraksis, blir som en omstart for sinnet. Du blir kvitt alt det du ikke trenger av tanker og følelser, og du sitter igjen med blanke ark og en god følelse. Ved å meditere i bevegelse, som i yoga, eller sittende i stille meditasjon, får du tilgang til og kan være i yogalykke. Vit at det gjør deg godt, både for kroppen og sjelen.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply