Sunne og skjønne oppskrifter

Yoghurt av kikerter

Hjemmelaget yoghurt er superdeilig, og noe jeg lager ofte. Men for mine veganske venner, hjelper det jo ikke at jeg har fermentert yoghurten selv – den er fortsatt laget av melk.

Men da kan det kanskje friste med en 2-ingrediensers, vegansk yoghurt i stedet? Fermentert, tykk og kremaktig?

Det frister!

Og her er hvordan du gjør det, fra bunnen av!

Yoghurt av kikerter – ca. 1 liter

2,5 dl tørre kikerter legges i bløt i 1 liter vann i 12 timer, eller over natten. Kikertene sveller og slipper fra seg litt protein, noe som gjør væsken uklar.

Spar 2 spiseskjeer av dette bløtleggingsvannet første gangen du lager yoghurt av kikerter. Dette skal du bruke som fermenterings-starter.

(Neste gang du lager kikertyoghurt, kan du bruke 1 teskje væske fra resten av kikertyoghurten. Den væsken er mer potent og vil gjøre at fermenteringsprosessen går fortere.)

Hell av resten av bløtleggingsvannet.

Videre i oppskriften skal du bruke til sammen 1 liter kaldt vann.

Ha de utbløtte kikertene og 2,5 dl vann i en blender med kniv. Kjør til du har en tykk mos. Tilsett 2,5 dl vann til og kjør videre til du har en glatt puré.

Ha i de siste 5 dl vann. Rør godt, du trenger ikke blende nå.

Gjør klar et gas- eller lerretsklede over en gryte, og ha halvparten av blandingen oppi kledet. Klem ut væsken eller kikert-melken over i en gryte. (Spar på «ostemassen» i kledet og bruk til å steke falafel, for eksempel.) Gjenta.

Rør godt i kikert-melken, de tyngre partiklene legger seg på bunn. Rør godt mens du varmer opp på middels varme. Ev skum kan fjernes. Rør til det koker, og blandingen er tykk som vaniljekrem. Slå av varmen og la blandingen avkjøles. Rør av og til.

Når blandingen er lunken, kan du ha den over i en glass- eller keramikkrukke til fermentering. Tilsett starter (2 ss nytt bløtleggingsvann eller 1 ts gammel kikertyoghurt-væske) og rør godt.

Dekk til og la stå på kjøkkenbenken i 6-12 timer, eller til yoghurten har tyknet. Jeg satte min på badegulvet fordi det ikke var så varmt i kjøkkenet.

Tips:

Når yoghurten er ferdig, er den tykk, litt syrlig og nesten puddingaktig, og passer veldig godt til matlaging der du ville brukt yoghurt: Sauser, bakst, smoothie, dressinger…

Du kan også servere den til müsli og kjøleskapsgrøt, men den har en distinkt bønnesmak som det kan være greit å vite om.

PS: Vil du lære mer om fermentering? Gå på kurs hjemme hos deg selv – meld deg på mitt online fermenteringskurs her!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Julie
    12. mai 2021 at 10:14

    SÅ spennende dette skal jeg prøve! Bør det oppbevares i kjøleskapet og hvor lenge holder det? 🙂

    • Reply
      bakingyogi
      12. mai 2021 at 11:26

      Hei!
      Dette er godt, ja! Den bør absolutt oppbevares i kjøleskapet, og den holder i 4-5 dager. Lykke til!

      • Reply
        julie
        17. mai 2021 at 17:17

        Har lagd denne og den var god! Vet du om denne er protein eller stivelse delen av kikertene?

        • Reply
          bakingyogi
          18. mai 2021 at 15:20

          Hei 🙂 Jeg vet ikke helt sikkert, men vil anta at «grumset» som er igjen i silekledet, er mye av fiberdelen, det uløselige. Så jeg antar at det meste av proteiner er i selve yoghurten.

    Leave a Reply