Yoga og helse

Zong Qi – den samlende livsenergien for balanse og harmoni

Du har sikkert hørt om Qi som det kinesikse begrepet for livskraft (prana på sanskrit). I yinyoga er Qi noe vi snakker mye om. Men visste du at det finnes flere typer Qi? Zong Qi er en av disse, og i denne artikkelen forklarer jeg mer rundt dette spennende energikonseptet.

Når vi jobber med oss selv på yogamatten, er det ofte vi kjenner det bruser eller bobler i oss – vi kjenner at vi lever! I tradisjonell kinesisk medisin (TCM) har de laget et system som skiller på de ulike variantene av denne livsenergien. Selv om det kan virke mystisk ved første øyekast, er Qi nøkkelen til å forstå livsenergien som strømmer gjennom oss og hvordan vi kan dyrke den for å oppnå balanse og harmoni.

Hva er Zong Qi?

I kinesisk medisin antas Qi (气) å eksistere i flere former i kroppen, hver tjener et annet formål. Vi klassifiserer Qi ut fra dens rolle og produksjon, distribusjon og funksjonelle egenskaper.

I den rike kinesiske kulturen har Zong Qi lenge blitt betraktet som en kritisk komponent i opprettholdelsen av god helse. «Zong» betyr å samle, mens «Qi» refererer til livsenergien som strømmer gjennom kroppen. Zong Qi er den «samlede livsenergien» som er konsentrert i brystet og styrker organene, spesielt hjertet og lungene.

Hva dannes Zong Qi av?

Ifølge TCM dannes «Samlende livsenergi» gjennom en kompleks interaksjon av luftens rene qi, kjent som Kong Q, og Gu Qi, som er energien i maten vi spiser (ikke kalorier, men «livskraft»).

  1. Kong Qi (Luftens Rene Qi): Kong Qi refererer til den rene og klare luften som vi puster inn, spesielt i forhold til oksygen. Denne luften kombineres med Gu Qiog omdannes til Zong Qi i kroppen.
  2. Gu Qi (Matens Qi): Gu Qi er den energien som blir hentet fra maten og drikken vi konsumerer. Når maten blir fordøyd, trekker kroppen ut næringsstoffer og konverterer dem til Gu Qi. Denne energien spiller en viktig rolle i å støtte kroppens daglige funksjoner og er en nødvendig kilde for å generere denne formen for livskraft.

Oppgaver i kroppen

  • Åndedrett og sunn puls.
  • Sirkulasjon av blodet i kroppen. Ansvarlig for å få blodet helt ut i ekstremitetene. (Tenk på om du har kalde hender og føtter!) Vesentlig for kvaliteten på blodet.
  • Ansvarlig for styrken i stemmen, tro det eller ei.
  • Påvirkes også av den emosjonelle tilstanden. Fordi lungene er en så fremtredende faktor i dyrking av denne energien, kan Zong Qi påvirkes av tristhet og sorg.
  • Videre kan Zong Qi transformeres til andre typer qi i kroppen, som Wei Qi (forsvarsenergi) som beskytter kroppen mot eksterne patogener, og Ying Qi (nærende qi) som støtter blodsirkulasjonen.

Forbindelsen med yinyoga og TCM

Du har kanskje allerede dykket ned i yinyoga og TCM? Da vet du at disse praksisene fokuserer på å balansere kroppens energiflyt gjennom åpning og stimulering av kroppens meridianer. Zong Qi spiller en avgjørende rolle i denne prosessen, da det er ansvarlig for å støtte og nære alle kroppens organer.

Når vi praktiserer yinyoga, går vi bortenfor de fysiske aspektene og nærmer oss de dypere lagene av vår eksistens. Forstår vi Zong Qi, får vi innsikt i hvordan vi kan styrke vår indre kraft, øke vitaliteten og forbedre helsen.

I praksis søker man gjennom metoder som akupunktur, qi gong og yinyoga å styrke og opprettholde en sunn flyt av Zong Qi i kroppen. Dette anses som essensielt for å opprettholde god helse, vitalitet og balanse i tradisjonell kinesisk medisin.

Å stimulere Zong Qi i praksis

Hvordan kan vi legge til rette for en sunn strøm av Zong Qi i kroppen? Yinyoga gir oss verktøyene. Praksisen med å holde yogastillingenr i lengre tid og rette oppmerksomheten mot pusten, åpner opp meridianer og fremmer jevn energiflyt. Spesifikke stillinger, som for eksempel hjerteåpner på rull, kan være spesielt gunstige for å styrke den «samlende livsenergien» og fremme følelsen av indre harmoni.

Ønsker du veiledning i TCM i forbindelse med yinyoga? Ta kontakt, jeg kan hjelpe!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply